luni, 7 ianuarie 2013

Carlos Slim



Avere: 69 miliarde de euro
Varsta: 72 de ani
Resedinta: Mexic
Domenii: telecomunicatii, financiar










Voi incepe cu cel mai bogat om al planetei; Carlos Slim. Acesta este un mexican-libanez, om de afaceri,  investitor si filantrop. Slim a fost clasat de Forbes ca fiind cel mai bogat om din lume din 2010. In prezent el este presedintele si directorul executive al companiei de telecomunicatii Telmex si América Móvil.
Slim s-a nascut in Mexico City pe 28 ianuarie 1940 si are 5 frati. Acesta provine dintr-o familie de libanezi. El si fratii sai au fost invatati practici de afaceri de catre tatal lor, iar la 12 ani a cumparat actiuni intr-o banca mexicana. La varsta de 17 ani castiga 200 de pesos pe saptamana lucrand la compania tatalui sau. Acesta a studiat inginerie civila la National Autonomous University of Mexico si simultan preda algebra si programare liniara acolo. Slim si-a inceput cariera ca un broker in Mexic si incet- incet si-a format firma sa de brokeraj. Aceasta investea in in intreprinderi, variind de la constructii la domeniul alimentar. In 1965 el a unit Inversora Bursátil cu Jarritos del Sur (pe care a cumparat-o). In 1966, deja valora 40 de milioane de euro. Tot in acest an s-a casatorit cu Soumaya Domit Gemayel si au ramas impreuna pana la moartea acesteia in 1999.
La inceputul carierei sale s-a concentrat pe constructii, imobiliare si intreprinderi miniere. In 1972 el a dobandit 7 companii in aceste domenii. In 1976 el a ramificat aceste companii intr-o compania mama Galele Grupo.
In 1982 economia Mexicului a incurajat exporturile de petrol, si pretul acestuia a scazut rapid si ratele dobandelor au crescut la nivel mondial. Bancile si alte intreprinderi au fost nationalizate, unele au dat faliment, iar peso- ul s-a devalorizat. In aceasta perioada de recesiune, in 1985 Slim a investit masiv. El a cumparat  Reynolds Aluminio, General Popo ( firma principala de anvelope din Mexic), lantul de hoteluri Bimex si Sanborns, un comerciant alimentar. A cumparat 40% din British American Tobacco si 50% din The Hershey Company. El s-a mutat in domeniul financiar cumparand Seguros de México, Fianzas La Guardiana, Casa de Bolsa Inbursa si Grupo Financiero Inbursa. Multe dintre aceste achizitii au fost finantate de Cigatam, o afacere de a sa cu tutun. A mai adaugat portofoliului sau Nacrobe, un grup de companii care se ocupa de comertul de cupru si aluminiu plus Química Fluor, o afacere cu substante chimice.
In 1990 Grupo Carrso a fost listat la bursa, mai intai in Mexic si apoi in toata lumea. Tot in 1990 a cumparat impreuna cu France Télécom si Southwestern Bell Corporation, compania de telefonie fixa Telmex de la guvernul mexican. Pana in 2006 90% dintre liniile telefonice fixe din Mexic sunt administrate de Telmex si 80% din telefonia mobila de catre Telcel.
In 1991, el a dobandit Hotels Calinda (astazi, OSTAR Grupo Hotelero) si in 1993 si-a majorat actiunile in General Tire si Grupo Aluminio pana cand a obtinut interes majoritar.
In 1996 Grupo Carso a fost impartit in trei companii- Carso Global Telecom, Grupo Carso si Invercorporación, iar in urmatorii ani, Slim a cumparat Sears Roebuck.
In 1999 Slim si- a dezvoltat afacerile in America. A creat Telmex USA si a cumparat actiuni in Tracfone. Tot atunci a suferit o operatie pe inima si de atunci s-a dedicat familiei mai mult.
S-a dezvoltat in Argentina, Guatemala, Ecuador, Columbia, Nicaragua, Peru, Chile, Honduras si El Salvador. In 2000 a semnat cu Microsoft un parteneriat pentru dezvoltarea unui proiect in Spania.
A fondat companii umanitare si in 2005 a investit in Volaris ( companie aeriana).
A vandut o parte din actiunile de 50,1% de la Cigatam la Philip Morris in 2007 pentru 1,1 miliarde de euro si in acelasi an si-a vandut actiunile din Porcelanite (companie de tigle) pentru 800 milioane de euro. In 2012 avea 8% din New York Times Company.
Slim a fost vice-presedinte al Bursei de Valori Mexic si presedinte al Asociatiei mexicane de case de brokeraj.  Slim a fost in Consiliul de Administratie al Altria Group (cunoscut anterior ca Philip Morris) pana la demisia sa in aprilie 2006. Slim a fost, de asemenea, in Consiliul de Administratie al Alcatel . Slim în prezent se afla in consiliul de administratie al Philip Morris International .In 1997 a cumparat 3% din Apple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu